VOUTSAS | ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ
Η Voutsas είναι μια Ελληνική εταιρεία δομικών υλικών που παρέχει προϊόντα υψηλής ποιότητας συνδυάζοντας αξιόπιστες υπηρεσίες στους πελάτες της σε όλη την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη, την Αφρική και την Μέση Ανατολή με περισσότερους από 2.000 κωδικούς σε απόθεμα. Εξάγουμε σε 11 χώρες και διατηρούμε εμπορικές σχέσεις σε περίπου 30 χώρες. Είμαστε πάντα έτοιμοι να εξυπηρετήσουμε και το πιο δύσκολο έργο σας.
σιφονια, σιφωνια μπανιου, δαπεδου, νεροχύτη, Γραμμικα σιφωνια, καναλια, πατητη τσιμεντοκονια, πατητη μαρμαροκονια, κολλες πλακιδιων, αρμοσυστηματα πλακιδίων, αρμοκαλυπτρα πλακιδιων, προφιλ πλακιδίων, υγρομονωση, τοιχου, ταρατσας, κουζινας, μπανιου, μπαλκονιου, πανελ ξηράς δόμησης , wedi austrotherm, dular kessel, καραμοντάνη, ποσειδών, plasters, προφιλ πλακιδίων, αρμοι διαστολής, προλατ, prolatkerrakol, square design, durostick, novamix, isomat, κουρεμένος
5
post-template-default,single,single-post,postid-5,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.2.1,vc_responsive

ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

04 Oct ΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ

Το σκυρόδεµα υπό την ευρύτερη του έννοια, δηλ. ως υλικό που κατασκευάζει ο άνθρωπος µε τη χρήση κάποιου συνδετικού υλικού µέσα στο οποίο προσθέτει διάφορα άλλα φυσικά υλικά που συνδέονται µε τη συγκολλητική του δράση και σχηµατίζουν ένα νέο στερεό υλικό, έχει ιστορία 9000 ετών. Το αρχαιότερο γνωστό σήµερα σκυρόδεµα χρονολογούµενο από το 7000 π.Χ. βρίσκεται στη νότια Γαλιλαία, YiftahEl , Ισραήλ. Ανακαλύφθηκε το 1985 από µία µπουλντόζα στη διάνοιξη ενός δρόµου και σχηµατίζει κάποιο δάπεδο. Αποτελείται από µίγµα ασβέστη µε πέτρες. Ο ασβέστης όταν αναµιχθεί µε νερό και άµµο δηµιουργεί µία “λάσπη” – κονίαµα το οποίο ερχόµενο σε επαφή µε το διοξείδιο του άνθρακα του ατµοσφαιρικού αέρα σκληραίνει και δηµιουργεί ένα στερεό σώµα. Αν το κονίαµα αυτό ανακατευτεί µε πέτρες, συνδέει – συγκολλάει τις πέτρες και δηµιουργεί ένα είδος σκυροδέµατος. Άλλο παλαιό εύρηµα σκυροδέµατος υπάρχει στις όχθες του Δούναβη στο LepenskiVir στη Γιουγκοσλαβία και χρονολογείται από το 5600 π.Χ. Αποτελεί το δάπεδο µιας προϊστορικής καλύβας.

 

blog2

 

Το τσιµέντο υπάρχει στη φύση τουλάχιστον 12 εκατοµµύρια χρόνια. Όταν η γη υφίστατο έντονες γεωλογικές µεταβολές συνέβαινε φυσική παραγωγή τσιµέντου. Αυτό το φυσικό τσιµέντο ήταν και το πρώτο που χρησιµοποίησαν οι άνθρωποι ως δοµικό υλικό. Αργότερα ανακάλυψαν πως να παρασκευάζουν τσιµέντο.7,000 π.Χ. Το αρχαιότερο γνωστό σήµερα σκυρόδεµα βρίσκεται στη νότια Γαλιλαία του Ισραήλ. Ανακαλύφθηκε το1985 και αποτελείται από µίγµα ασβέστη µε πέτρες.

 

blog3blog5

 

3,000 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιµοποιούσαν άχυρα γιά να αυξήσουν την αντοχή πλίνθων κατά την ξήρανσή τους. Επίσης χρησιµοποιούσαν κονιάµατα µε γύψο σαν πρώτη ύλη και κονιάµατα µε ασβεστόλιθο.

800 π.Χ. Έλληνες, Κρήτες και Κύπριοι χρησιµοποιούσαν λάσπη κτισίµατος που είχε πολύ υψηλότερες αντοχές από τις µετέπειτα Ρωµαικές εφαρµογές.

300 π.Χ.- 476 µ.Χ. Οι ρωµαίοι χρησιµοποιούσαν ποζολάνες από τηνPozzuoli, πόλη που βρισκόταν κοντά στο ηφαίστειο Βεζούβιος γιά να κτίσουν την Αππία Οδό, τα ρωµαικά λουτρά, το Κολοσσαίο, το Πάνθεο της ρώµης και τον αγωγό νερού στο Pont du Gard στη νότια Γαλλία. Χρησιµοποιούσαν επίσης ασβέστη ως υδραυλικό υλικό. Αναφέρονται συνθέσεις ενός` 10µέρους ασβέστη προς 4 µέρη άµµου. Ο Βιτρούβιος αναφέρει σύνθεση µε 2 µέρη ποζολάνης προς ένα µέρος ασβέστη. Επίσης, το πάχος των ζώων, γάλα και αίµα αποτελούσαν τα πρόσθετα της εποχής (υλικά που βελτιώνουν ιδιότητες της σύνθεσης).

1200-1500 µ.χ. Παρατηρείται πτώση της ποιότητας των υδραυλικών υλικών. Η χρήση ασβέστη και ποζολάνης σταµατά έως το 1300.

1779 Ο Bry Higgins παρουσιάζει ευρεσιτεχνία του γιά παραγωγή υδραυλικού τσιµέντου (stucco) για χρήση ως εξωτερικό επίχρισµα.

1793 Ο John Smeaton ανακαλύπτει ότι η ασβεστοποίηση ασβεστολιθικών πετρωµάτων που περιέχουν άργιλο παράγει ασβέστη που σκληραίνει κάτω από την επιφάνεια του νερού (υδραυλικός ασβέστης). Χρησιµοποιεί το υλικό αυτό γιά να ξανακτίσει το φάρο στο Eddystone της Κορνουάλης του οποίου η κατασκευή άρχισε το 1756 αλλά δεν µπορούσε να προχωρήσει χωρίς την ύπαρξη συνδετικού υλικού που να µην επηρεάζεται από το νερό.

1796 Ο James Parker (Αγγλία) πατεντάρει ένα φυσικό υδραυλικό τσιµέντο που παρασκευάζει θερµαίνοντας (ασβεστοποιώντας) ακάθαρτο ασβεστόλιθο που περιέχει άργιλο. Το ονοµάζει τσιµέντο Parker ή Ρωµαϊκό τσιµέντο.

1812-1813 Ο Γάλλος Luis Vicat παρασκευάζει συνθετικό υδραυλικό ασβέστη µε θέρµανση συνθετικών µιγµάτων ασβεστόλιθου και αργίλου.

1824 Ο Άγγλος Joseph Aspdin ανακαλύπτει το τσιµέντο τύπου Πόρτλαντ. Θερµαίνει λεπτά τριµµένη κιµωλία και άργιλο σε κλίβανο ασβεστοποιίας ώσπου να φύγει το διοξείδιο του άνθρακα από το µίγµα. Το κρυσταλλωµένο παράγωγο της διαδικασίας αλέθεται στη συνέχεια και λαµβάνει την ονοµασία τσιµέντο Πόρτλαντ, από τις εξαιρετικής ποιότητας πέτρες κτισίµατος που εξορύσσονται στην περιοχή του Πόρτλαντ.

1836 Οι πρώτοι συστηµατικοί έλεγχοι εφελκυστικής αντοχής γίνονται στη Γερµανία.

1889 Κτίζεται η πρώτη γέφυρα από σκυρόδεµα.

1891 Ο George Bartholomew κατασκευάζει το πρώτο δρόµο από σκυρόδεµα στις ΗΠΑ στο Bellefontaine, OH. Υπάρχει ακόµα και σήµερα.

1903 Ο πρώτος ουρανοξύστης από σκυρόδεµα κατασκευάζεται στο Cincinnati του Οχάιο των ΗΠΑ.

1945 Πρώτη δηµοσίευση στην Ελλάδα τωνµεταφρασµένων Γερµανικών DIN 1045 (ΤεχνικάΧρονικά ΤΕΕ).

1954 Εκδίδεται ο πρώτος Κανονισµός Οπλισµένου Σκυροδέµατος.

1970-1981 Υιοθετούνται οι Γερµανικές Κατηγορίες B25, B351985 Εκδίδεται ο Κανονισµός Τεχνολογίας Σκυροδέµατος(ΦΕΚ 266/Β/9.5.85).

1997 Αναθεώρηση του Κανονισµού Τεχνολογίας Σκυροδέµατος µε έκδοση του ΚΤΣ 97 που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/315/Β/17,4,97.

2002 Προσαρµογή του ΚΤΣ-97 στα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Εισάγονται οι κατηγορίες κάθισης S1-S5.

2006 Σύνθεση επιτροπής Αναθεώρησης του ΚΤΣ-97 σύµφωνα µε τα πρότυπα του ΕΛΟΤ ΕΝ 206-1 (Δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ/1318/Β/14.9.06)

blog4